Herkese selamlar,
Yeni üyeler, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Substack hesabıma yani buraya gösterdiğiniz ilgi için çok sağ olun, ne güzel oldu, olduk.
Burada yani Substack hesabımda herkese açık yazılar, audiolar, videolar dışında bir de hayatı, olan biteni dert edinen, okuyan yazan, neşelenen ve birlikte düşünen bir kulüp idame ettiriyoruz: Poetika Düşünce/Idea Kulübü.
Katılmak, zamanın getirdiklerini nitelikli ve metne dayalı sohbetlerde ve kaliteli bir alet çantasında yumuşatmak isterseniz detaylar aşağıda:
Kulüp için her ayın ilk pazarı buluşuyor, birlikte belirlediğimiz bir kavram üzerinden nitelikli, metne dayalı ve çok yönlü sohbet ediyoruz. İlk kulüp buluşmasında “Sizi geceleri uykusuz bırakan ne?” soruma gelen cevaplardan esinle “anlamak” kavramından başladık. Yanına “anlamlandırmak”ı da ekledik. İlerleyen oturumlarda ele alacağımız kavramlara yine birlikte karar vereceğiz. Şimdilik anlam(landırm)ak ile kendimizi, ailemizi/çocukluğumuzu, memleketi, zamanı anlam(landırm)aya kafa yoruyor ve birlikte bir alet çantası inşa ediyoruz. Alet çantasında Spotify’da oluşturduğumuz bir türkü çalma listesi de olabiliyor, Emory Üniversitesi'nde geliştirilmiş bir “resiliency/esnek dayanıklılık” endeksi ya da edebi metinler de. Stephen Jenkinson metinleri olmazsa olmazımız.
Önceki buluşmalara bulunmuş olmanıza gerek yok, kulübe yakaladığınız yerden katılabilirsiniz. Ayrıca eski buluşma kayıtları yeni üyelere açık.
Yaklaşık 1500 kişinin aldığı “Yetişkin Eğitimi” alet çantasının mütemmim cüzü, Yetişkin Eğitimi kayıtlarını kulüp üyeleriyle paylaşıyorum. Hali hazırda üyelerin elinin altında 30+ saat süren, 12 (ve artan) farklı video kaydı (5 Yetişkin Eğitimi + 6 Kulüp Buluşması + 1 BONUS video) var. [Hepsi bu gönderinin en altında.] Sindirerek, yayarak izliyorsunuz, kulüp buluşmamızda sorularınızı, yorumlarınızı konuşuyoruz. Yetişkin Eğitimi’nin farklı versiyonlarını ve Yetişkin Eğitimi’nden farklı somatik yaklaşımlı seminerlerimi de kulüp üyeleriyle peyderpey paylaşacağım.
Poetika Friends: Sürpriz buluşmalar yapıyoruz, ilk konuğumuz anlamak çerçevesinde müzik ve başka şeyler konuştuğumuz Maya Perest idi. Maya Perest hakkında kısa bilgi burada:
İzmir'de doğdu. Erken yaşlarda müzik eğitimi almaya başladı.
Ortaokulda Dokuz Eylül Üniversitesi Piyano bölümünde piyano öğrenimi gördü. İlk bestesini on yaşında yaptı. Çocukluğu ve ilk gençliği boyunca beste yapmaya devam etti.
Paul-Valery Üniversitesi’nde Resim ve Sanat Felsefesi eğitimi aldı. “Sanatta Nostalji ve Sürgün” üzerine yüksek lisans tezini hazırladı.
Fransa’da yaşadığı öğrencilik yıllarında Türkçe, Fransızca ve İngilizce dillerinde besteler yaptı, piyanonun yanı sıra gitar, mandolin, bağlama, cura ve ukulele çalmayı öğrendi. Müziği yolculuk, aşk, ayrılık, yalnızlık ve gurbet temalarından besleniyor.
Cumhuriyetin ilk müzik öğretmenlerinden olan büyük dedesinin 100 yıllık mandolininde "Yok Bana Bu Cihanda" ve "Karadır Kara" şarkılarını besteledi. Şarkıları, hayatı gezmekle geçen ancak aradığı yeri bulamamış bir ruhun hikayesini anlatıyor.
Poetika Journal: Ayrıca kulüpte ele aldığımız kavrama dair ellerimizle bir şeyler üretiyor, burada yani Substack’te dijital bir kürasyon oluşturuyoruz. Hayalim bütün üretimleri bir sergi altında bir araya getirmek.
Sadece iletişim amaçlı kullandığımız bir Whatsapp grubu var, katılmak isteyenler için link şurada:
Kulübe katılmak için ücretli üyelik gerekiyor. Aylık üyelik ücreti 3,5 Pound (190 TL), yıllık 30 Pound (aylık 135 TL’ye denk geliyor.) Ücretler yabancı para çünkü Substack’in ödeme platformu Stripe Türkiye’de çalış(a)mıyor. Normal bir alışveriş gibi kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz, ücretin Pound cinsinden olması dediğim sebepten. Üyelik şurada:
Kısa sürede oldu her şey, dahası da gelecek belli, vesile oldunuz, sağ olun, var olun.
illustrasyon: Birsu Çeltek, www.birsuceltek.com
Kulübün Mart-Nisan-Mayıs 2025 İçerik İcmali:
Stephen Jenkinson’dan açılış sorusu
Stephen Jenkinson’ın İrlandalı Psikolog yazısı
Biliyor Musun Ölçeği soruları (Emory Üniversitesi
Kulübün Mart-Nisan-Mayıs-Haziran buluşmalarının kayıtları (ek buluşmalarla toplam 6 kayıt)
Yetişkin Eğitimi kayıtları (toplam 5 kayıt)
Bonus İçerik: Oryantasyon Videosu
Stüdyo #0’dan Stüdyo #9’a kadar toplam 10 buluşmadan oluşan “Yetişkin Eğitimi”nin Stüdyo #0, Stüdyo #1, Stüdyo #2 ve Stüdyo #3 kayıtları. (toplam 4 kayıt) Her stüdyonun kaydı bir ay süreyle açık kalıyor, mesela bu 4 kayıt temmuz sonuna kadar bu gönderide kalacak (ek süre isterseniz haber verin), sonra her ay yeni stüdyo (yani haziranda Stüdyo #4, temmuzda Stüdyo #5 vs.) bir ay süreliğine bu platforma yükleniyor.
Elimde aynı stüdyonun, misal Stüdyo #0’ın farklı dönemlerden kaydı var zira “Yetişkin Eğitimi”ni defalarca verdim. Mevzubahis farklı kayıtları -bu arada saçımla amma oynamışım, her videoda saç modelim farklı- sizlerle bonus içerik olarak paylaşacağım. Şimdilik çok bombardıman olmaması için birer örnekle yetindim.
Yetişkin Eğitimi Konuları: Algı ve Dikkat, Gözlem, Hisler, Düşünceler, Stres, İletişim, Sevmek, Güvenmek ama aslında bunların hiçbiri ve hepsi, kısaca Hayat Sohbetleri
Sevgi ve dayanışmayla,
Sepin
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Sepin Sinanlıoğlu - Poetika to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.